Про країну свободи



Я не перестаю обожнювати самостійні подорожі. Люблю блукати вулицями, заходити майже в кожен букшоп, від яких ми з подругою просто премося, діставатися до місця на карті, ніби граючи в якомусь квесті, діставатись без перешкод, при цьому казати про себе "оце красаааави",робити селфі майже на кожному кроці, давати "лохівські п"ятюні", в котре натупивши, тягти втомлені ноги, при цьому забуваючи, скільки км вони находили, постійно бути в русі, вивчати розклад потягів, сідати не на той автобус, стопити і ловити кайф від нових вражень, прокидатись в новому місті, планувати наступну подорож, мандруючи в дорозі..Обожнюю відкривати світ, і повертатись іншим. Ця подорож не стала  винятком.
Більшість людей думають про  Амстердам як про  місто, в якому на кожному кроці продають маріхуану, де кожний третій перехожий не зовсім адекватний, про місто, в якому вільно процвітає проституція, і де майже намає перехожих, лише велосипедисти. Місто свободи та небезпеки. Так думала я про Амстердам. Але так це чи інакше вирішила переконатись, побувавши там та побачивши все на власні очі.
Думка відвідати Голандію з'явилась десь на початку серпня. Чому саме ця країна? Чесно кажучи - не задумувалась, мені цікаве все незвідане і не побачене, тому після поїздки в Італію (про неї буде трохи згодом;) поставила собі конкретну ціль: побачити якомога більше європейських країн, але так,  щоб при цьому не довелось обмежувати себе в усьому, щоб для поїздки було достатньо степендії та деяких відкладень із зароблених коштів. Мені подобається така  штука - спочатку запланувати щось, а вже потім мудрувати, де взяти кошти і все інше.
Я знала, що Голандія прекрасна навесні, коли цвітуть тюльпани, яких в ці країні мабуть найбільше в світі,  та невгамовна думка про пейзажі каналів, осінніх дерев та велосипедів на фоні, які так буйно малювала моя фантазія не давали мені спкою, тому  вирішила: хочу побачити Нідерланди восени! 
І  побачила!:) Спочатку був Амстердам- це місто полонило моє серце та розвіяло всі сумніви, що до небезпеки на кожному кроці. Ми були в Амстері всього декілька днів, і мені вдалось вдихнути це місто на повну, відчути його самобутність та пізнати душу.
Велосипеди. Ви  напевно знали, що в Амстердамі дуже багато велосидедів. Насправді їх тааак багато ,що в мене склалось таке відчуття, ніби їх там більше чим людей!!! Здалося, що на одну особу припадає по декілька велосипедів ;) Ну їх дійсно багатецько, і вони на кожному кроці, і припарковані в будь яких доступних і не зовсім доступних місцях. А ще я помітила таку цікаву особливість, що велосипеди для амстердамців це щось на кшталт гаджетів, вони є у кожного і майже кожен передає самобутність свого власника. Вони тут так кумедно прикрашені та розфарбовані! Це такий собі тюнінг, у вигляді штучних квітів, ящиків, різнокольорових корзин та сумок, причеплених до багажників.


Євро луки. Мене  не перестають дивувати європейці. Своєю простотою, а саме в одязі. Ну от немає є в них дешевоі пафосності чи  показухи. Вони  одягаються просто та без заморочок, а ще комфортно. А що  головне, так це те, що виглядають вони при цьому гідно і привабливо! Ми з Сашею ніяк не могли надивуватись, як просто вони виглядають, їдучи на роботу чи в університет, у спідничках та теплих светриках, кашемірових шарфах і шапках, і при цьому маючи такий  безтурботний вигляд.
Нідерландський бургер. Перше, що ми скуштували в Амстері це нідерландський бургер. На вигляд звичайнісінький чізбургер, а на смак щось незвичне, щось таке, що я й описати толком не можу.Зійшлись на думці, що це котлета зі смаком п'юре)Тому коли будете в голандському Маці, замовляйте їхній традиційний бургер, не пошкодуєте і будете здивовані не менш чим я ;)
Пішохідні доріжки.Амстердам-дуже зручне місто. Там все до дрібниць  продумано для комфотного перебування на дорозі. Пішоходні переходи, обладнані світлофорами з кнопкою виклику, велосипедні доріжки, з окремими світлофорами та магістралями, все це не додасть клопоту під час перебування в цьому місті. Можете сміливо брати велик на прокат та дивитись це місто на колесах. Можливо наступного разу я так і зроблю, але цього ж разу ми обійшли все місто на своїх двох)
Пороми. Перший раз в житті я їхала на поромі! Пороми в Амстері це щось типу наших маршруток по місту, кожен має свій конкретний маршрут, а ще точний час відправлення та прибуття. А що саме головне - вони безкоштовні! Ми були приємно здивовані, що їздити по декілька разів від нашого номеру на кораблі (конкретніше про житло та витрати напишу окремо) до Центральної станції не коштуватиме нам ані цента! Тому, раджу просто прокататися з одного берега на інший, насолодившись прекрасним пейзажем, який подарує вам така короткотривала поїздка ;)



Канали. Амстердам- це безліч каналів, кожен з яких по своєму чудовий! Складається враження, що будиночки -  це декорації, і велосипеди, що так  гармонійно-хаотично навішані на мостах - теж декорації.Пейзажі відкриваються такі, що хоч бери й малюй. Ми не могли стримати своє задоволення і робили селфі майже на кожному каналі ;)

Кофешопи. Так, вони є, але вдень вони недуже примітні і відвідувані. Ввечері, коли місто запалюється вогнями, їх стає більше помітно. Мабуть чи не в перші хвилини перебування в Амстері ми звиклись до запаху маріхуанни. Що до неадекватів, то їх ми бачили не так вже й багато. Зустрічались веселі компанії, але сказати, що вони накурені чи ще під чимось не наважусь, ми ж бо теж були проактивні, від радості, що знаходимось в Амстердамі. Тут і курити нічого не треба,просто перло від щастя :)
Червоний квартал. Про Вулицю Червоних ліхтарів чув напевно кожний. Та й я багато чула про неї.  Але уявити собі її я не могла, тому в прямому сенсі офігіла, коли побачила напів оголених дівчат, що стояли у вікнах та приваблювали перехожих! Кожен міг сміливо підійти, розглянути дівчину, поговорити з нею, та домовитись про ціну. А при згоді, зайти до кімнатки, вікно якої відразу ж зашторювалось. Це  означало  про те, що там зайнято.Все це нагадувало мені театральне дійство! 

 Птахи. Ще однією особливістю Амстера, та мабуть і взагалі, Нідерландів є птахи. В Амстердамі ми зустрічали качок майже на кожному кроці, а ще гусей, що вільно паслись собі чи не посеред міста) Такі собі самобутні жителі. А чайки! Вони щоранку будили нас своїми криками і змушували з радістю віддати їм останій хліб :)
I amsterdam.Must have Амстеру це Музейна площа, на фоні якої красуються літери "I amsterdam" . Туди приходять чи не всі, щоб закинути селфач на їх фоні.Якщо ви теж туди поплентаєтесь, то завітайте і у вбиральню, яка знаходиться неподалік. Чому? Бо ви офігієте, коли зайдете в туалет, з усіх сторін оточений дзеркалами та скляними дверима, які на перший погляд зовсім не приховують вас від стороннього ока. Але то на перший погляд) Варто лише повернути замок, як скло заповнює якийсь розчин і відораження стає розмитим. Такий собі blur ефект:) Коротше, це треба бачити!
На цій самій площі також є крутецький фонтан, який поступово наберає так би мовити оберти) У вас буде декілька секунд щоб дістатись середини, постояти в ньому, та вилізти назад. Попри дощ та холодну погоду ми таки поперлись в той фонтан, і отримали трохи екстріму, потоптавшись в середині і  промочивши ноги. Позитивні емоції того варті :)

Музика. Вперше ми почули вуличну гру йдучи до Музейної площі через перехід. Там  саме грав колектив скрипарів. Можливо, це не така вже й ососбливість  міста, бо ж можна подумати, що таке є всюди, але рояль на вокзалі мені ще бачити не доводилось! Щовечора та й вдень на ньому  хтось грав. А ще співали просто перехожі. Якось повертаючись з міста через вокзал ми стали свідками перфомансу: неймовірну гру молодого хлопця на роялі підтримали мабуть чи не всі, хто добре співав та знав слова пісні . Що саме цікаве, що всі ці люди були не знайомі один з одним.Лише по закінченні пісні вони почали вітатись та тиснути один одному руки. Так круто, як просто їх поєднала музика :)
Заансе-Сханс,Заандам
Наступне, що приходить в голову при згадці про Голандію так це мельниці і кломпи.В місце, де їх найбільше ми  і поїхали. В Заансе-Сханс.
Я не вірила до останнього, що там пахне шоколадом! Смачний та яскравий запах какао стає чутно, як тільки ви дійдете до мосту. Я б поїхала туди лише через це) Але окрім цього мальовничі будиночки та мельниці, музей кломпів (традиційного голландського взуття), де окрім експонатів та сувенірівв можна побачити майстер клас із їх створення,  можна ще й покормити кумедних качок та чайок, які будуть безмежно щасливі, якщо ви прихопите собою пару скибок хлібу. 

Заандам варто побачити, якщо у вас пересадка на потяг звідти, наприклад, до Гааги, як було у нас, або в якесь інше місто. Та й в будь-якому випадку, побачити Заандам варто. Чудернадський готель на вокзалі,"картонні" будиночки  не лишать байдужим нікого. А ще любителі недорогого шопінгу будуть задоволені. Поблизу тієї ж вокзальної станції знаходиться низка магазинів, серед яких є  популярний у Європі Primark. Там можна купити светер з оленями за 7-10 євро, вінтажні окуляри за пару євриків та інші прибамбаси. Якщо у вас напів порожня валізка та переповнений гаманець-  сміливо їдьте туди шопитись. Нам з переповниними наплічниками та напів порожніми кишенями багато часу гаяти не довелося ;)


Гаага
Це місто ми побачили майже ввечері, дістававшись до нього за  дві з половиною години. В Гаазі ми вперше винаймали житло у людей (про наші хости все ж напишу окремо) Жити в старому будинку неподалік від моря - це було найкраще, що могло статись з нами в Гаазі! Замість одного дня ми лишились в цьому місці на дві доби (я вже вдруге захворіла за кородом :(  І а ні трохи не пошкодували:) Море- це щось неймовірне! Ми протинялись майже пів дня просто гуляючи на пляжі і ще пів дня шукали Роттердамський парламент, чомусь вирішивши що він у Гаазі :D А ще ми поповнили свій список "Найгидотніше що я колись з'їв у Європі" додавши туди мій пакет ( порцією не назвеш) картоплі "наче фрі", политої такою кількістю кетчупу, що вистачить зняти фільм жахів, та Сашиними "аля - краб в клярі" - як та штука пов'язана з крабом залишилось таємницею для нас обох.

Нідерланди - це країна свободи. Тільки  там можна практично безкоштовно користуватись громадським транспортом ( за час наших постійних переїздів між містами та в містах в нас жодного разу не перевірили квитки ;) одягатись як тобі заманеться і виглядати при цьому стильно, там  можна відкрити себе музиці, там  взагалі можна не паритись! Думати що це лише країна маріхуани та розваг - це не знати нічого про Нідерланди.



Коментарі

Популярні публікації